En guide över Stockholms thaibutiker

ThaiiStockholm.se presenterar de flesta av Stockholms thaibutiker. Vi strävar efter att presentera en komplett guide över butiker innehållande betyg och omdömen från besökare. 


Thaikryddor

Thaimat förknippas oftast med den heta smaken av färsk chili men i själva verket är den mycket mer än så. Det thailändska köket är en av många faktorer varför många älskar Thailand. Förutom att det är exotiskt erbjuder det thailändska köket den harmoniska blandningen av sur, salt, sött och starkt. Man använder nyttiga ingredienser bl.a. många olika örter som är bra för kroppen. I stället för smör och grädde används vegetabiliska oljor och kokosmjölk inom thaimatlagningen. Förutom att det är nyttigt och gott så är det thailändska köket även känt för sin utsmyckning av de olika maträtterna, det sägs att maten reflekterar landets kultur och natur - vilket kan stämma. Även inom landet så har Thailand olika matkulturer beroende på var i Thailand man befinner sig. Till exempel i södra Thailand är det mycket starka curryrätter inspirerade av den muslimska kulturen från bl.a. Malaysia och Singapore, men i norra Thailand är maten betydligt mildare för smaklökarna.

Thaimat är egentligen inte så svårt att tillaga bara man har de rätta ingredienserna och intresset. Det har aldrig varit lättare än nu att få tag på ingredienser eftersom Stockholm erbjuder många asiatiska mataffärer med ett stort utbud av både färska, frysta och torra råvaror. I många av dessa mataffärer kan man även få tips och recept för en lyckad matlagning. Det finns en hel del ingredienser som används flitigt i det thailändska köket.

Nedan är några exempel på ingridienser från det thailändska köket:

 
  • Chili – prik
  • Citrongräs – takrai
  • Fisksås – nampla
  • Galanga – kha
  • Glasnudlar – woonsen
  • Ingefära – khing
  • Klibbigt ris – khao nhiew
  • Kokosmjölk – krathi
  • Koriander – phak chee
  • Limeblad – bai magrood
  • Mynta – bai saranäh
  • Ostronsås – namman hoy
  • Sojasås – si iew
  • Stark basilika – krapao
  • Söt basilika – hårapa
  • Tamarind – makham
  • Vårlök – ton hom