För dig som är intresserad av thaiboxning


Thaiboxning

THAIBOXNING - Muay Thai En fullkontaktskamsport med sitt ursprung i den forntida thailändska arméns närstridssystem, kallat Muay Boran. Thailand är ett av få länder som inte har varit under kolonialt styre och landet är en monarki med kungligt styre. Ordet ”Thai” betyder fri. Thaiboxning är Thailands nationalsport och därtill en mycket gammal kampsport som utvecklades för att man skulle kunna försvara sig själv och hålla sig fri från övermakten. Denna självförsvarskonst blev populär bland många och spred sig snabbt internationellt. 

Muay Thai började utövas  i Sverige 1977 av Krister Bergenhall och 1979 bildades den första thaiboxningsklubben i Sverige, Järfälla Thaiboxning Club (numera kallas Stockholm Muay Thai).

En thaiboxningsmatch är 5 ronder á 3 minuter och det tillåts slag, sparkar, kast, knän m.m. Till skillnad från andra kampsporter har thaiboxning inte så många tekniker att tillgå. Thaiboxaren använder framförallt händer, skenben, knä och armbågar och man får olika mycket poäng för olika slag men avgörande är ”knockout”. Oavsett hur många poäng man har samlat på sig anses man direkt besegrad om man blir knockad.

I Thailand inleds en thaiboxningsmatch med Wai Kru, där boxarna utför en ritualdans för att hedra sin kung och respektive tränare. I dag är thaiboxning en av de mest populära sporterna i Sverige och i Stockholm finns det många bra thaiboxningsklubbar.